Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Afișul polonez de război. Expoziție la Sibiu

Pe 1 octombrie, ora 12:00 vernisăm la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu o expoziție extraordinară cu 52 de afișe poloneze, având ca tema războiul. Afișele, provenite din colecția Krzysztof Dydo, au fost create între anii 1939 și 2014. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 31 octombrie.

Foto: Sebastian Kubica
Afișul polonez de război. Expoziție la Sibiu

Expoziția „Afișul polonez de război” de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, 1-31 octombrie 2015.

În istoria internațională a afișului, afișele care prezentau teroarea războiului și cele care avertizau împotriva acestuia au apărut în multe țări întâia oară în timpul Primului Război Mondial. După încheierea războiului, consecințele acestuia nu au fost uitate, un exemplu reprezentativ pentru acea perioadă devenind afișul lui Kaethe Kollwitz „Nie wieder Krieg”.

Suferințele cumplite pe care le-a cunoscut Polonia în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial au îndreptățit-o să acționeze pentru apărarea păcii prin toate mijloacele posibile, inclusiv prin intermediul creațiilor artistice, din rândul cărora face parte și afișul. Afișul care militează pentru pace, cel anti război, care luptă pentru dezarmare, care atrage atenția asupra atrocităților războiului și avertizează împotriva lor, care semnalează conflicte vechi sau nou apărute, care condamnă terorismul și orice agresiune internațională, a devenit cu timpul un fel de specialitate poloneză. Având în vedere faptul că afișul este una dintre formele de artă cele mai atractive pentru privitor, implicarea acestuia în condamnarea războiului și apărarea păcii a avut în primul rând – și are încă – un sens adânc, nu doar artistic.

Expoziția prezentată la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu „Afișul polonez de război”, organizată în colaborare cu Institutul Polonez, are un caracter de retrospectivă, pentru perioada 1939 – 2014. Este compusă din două părți distincte. Prima cuprinde afișe dedicate anilor 1939 – 1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyń, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varșovia și Insurecției Varșoviene, cea de-a doua reunește afișe din perioada 1955 – 2014, dedicate apărării păcii, conflictelor internaționale și diferitelor forme de terorism contemporan.  Afișele prezentate în această expoziție sunt lucrări ale unei întregi pleiade de artiști polonezi, din diferite generații, care formează așa-numita Școală de Afiș Polonez, printre aceștia aflându-se artiști renumiți, precum Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica. 

Toate lucrările prezentate provin din cea mai mare colecție privată din Polonia, care numără peste 20.000 de afișe, cea a renumitului expert în arta afișului și autor a nenumărate publicații dedicate acestei teme, domnul Krzysztof Dydo, co-fondatorul Galeriei Afișului din Cracovia, care și-a prezentat până acum colecțiile în peste 350 de expoziții, în majoritatea țărilor Europei, precum și în Australia, China, Iran, Canada și SUA.