Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Adam Burakowski - prelegere despre Ceaușescu

Istoricul polonez Adam Burakowski, autorul cărții „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965–1989). Geniul Carpaților”, va participa la cea de-a cincisprezecea ediție a Simpozionului Internațional „Ideologii, valori și comportamente politice în Europa Centrală și de Est”, organizat de către Departamentul de Științe Politice al Universității de Vest din Timișoara.

Foto: Jakub Szymczuk
Adam Burakowski - prelegere despre Ceaușescu

Doctor habilitat în politologie, Adam Burakowski este cel mai bun cunoscător al României dintre istoricii polonezi ai tinerei generații. Profesor asociat în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Științe din Varșovia, autorul polonez s-a dedicat, de mulți ani, studiului dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

Rodul activității sale de cercetare îl reprezintă ciclul de cărți consacrate României, prima dintre acestea fiind un amplu studiu, intitulat „Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965–1989). Geniul Carpaților” (2009 - ed. poloneză, 2011 - ed. română). La cinci ani de la publicarea acestuia, Editura Polirom a pregătit a doua ediție a cărții, revizuită și adăugită, completată cu informații preluate din documente desecretizate, precum și din bibliografia recentă, care acordă o atenție specială politicii externe a lui Nicolae Ceauseșcu și a cărei lansare a avut loc în luna noiembrie a anului trecut.  

Cea de-a cincisprezecea ediție a Simpozionului Internațional „Ideologii, valori și comportamente politice în Europa Centrală și de Est” se va desfășura în perioada  24-25 martie 2017, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiințe ale Comunicării din Timişoara, Bd. Vasile Pârvan 4.

În cadrul simpozionului, pe 24 martie, Adam Burakowski va susține prelegerea cu titlul „Ceausescu between Myth and Reality. Image of Ceausescu in Romania and abroad after 1989”.

În aceeași zi, Burakowski va modera și discuțiile din cadrul panelului cu tema „International history”, care va avea loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” (bd. Vasile Pârvan nr. 4A).

Adam Burakowski (n. 1977) - absolvent al Institutului de Istorie al Universității din Varșovia (2001) și al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiași universități (2004). Din 2006 activează în cadrul postului național de radio polonez. Începând din 2009 este membru al conducerii Grupului pentru Interese Economice  Europene al Euranet și, din 2013, al Euranet Plus. Este coautor, împreună cu Aleksander Gubrynowicz și Pawel Ukielski, al cărții „1989 – Jesień Narodów” (2010; „1989. Toamna națiunilor”, Polirom, 2013), împreună cu Marius Stan, al volumului „Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku” („O țară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989”, 2012) și, împreună cu Krzysztof Iwanek, al volumului „Od kolonii do mocarstwa. Indie 1857-2013” („De la colonie la superputere, India 1857-2013”, 2013). În 2015 a publicat volumul „System polityczny współczesnej Rumunii” („Sistemul politic al României contemporane”). În prezent se ocupă de India și Asia de Sud.