Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

A încetat din viață prof. Władysław Bartoszewski

Fostul ministru de Externe al Republicii Polone, prof. Władysław Bartoszewski, a încetat din viață. Fost deţinut al lagărului de concentrare nazist Auschwitz şi şef al diplomaţiei poloneze, Bartoszewski a susţinut, decenii întregi, procesul de reconciliere germano-poloneză.

Foto: Bartosz Krupa / East News
A încetat din viață prof. Władysław Bartoszewski

Merită să fii „decent” – a spus prof. Władysław Bartoszewski (1922 – 2015), fost Ministru de Externe al Poloniei, istoric, scriitor, activist al Statului Polonez Clandestin, prizonier al lagărului de concentrare nazist Auschwitz.

- O singură persoană a fost, în ultimii 25 de ani, de două ori șeful diplomației poloneze. Acesta a fost profesorul Władysław Bartoszewski. Modul său de gândire, în ceea ce privește relațiile polono-germane sau cele polono-evreiești, au influențat în mod decisiv politica externă a Poloniei libere în aceste domenii – spune actualul șef al diplomației Grzegorz Schetyna.

„Îmi amintesc acele zile teribile de nesiguranță. Acele încercări de a oferi ajutor, care puteau consta numai în a-i ajuta să fugă din ghetou. Iar aceștia erau oameni tineri, care voiau să lupte, nu să fugă.” – spunea prof. Bartoszewski în urmă cu câteva zile, pe data de 19 aprilie, la cea de-a 72-a aniversare a izbucnirii Insurecției Ghetoului din Varșovia, aflându-se lângă Monumentul Eroilor Ghetoului din cartierul Muranów. Cinci zile mai târziu înceta din viață.

Profesorul Bartoszewski, care pe data de 19 aprilie împlinise 93 de ani, a fost în timpul celui de-al Doilea Război Mondial militar în Armata Națională și co-fondator al Organizației de Ajutorare a Evreilor „Żegota”. „Cineva ar trebui să facă asta? Cineva ar trebui să reacționeze? Cineva ar trebui să se împotrivească? Cineva ar trebui să protesteze? Și eu îmi puneam cândva aceste întrebări, mie însumi. Și găseam un răspuns – dacă cineva, de ce nu eu?” – a declarat într-unul dintre interviuri.

Ca membru al Organizației de Ajutorare a Evreilor a salvat locuitori ai ghetoului de la a fi trimiși în lagărele de exterminare. A fost el însuși prizonier la Auschwitz, unde a fost deportat în septembrie 1940, după ce, ca angajat administrativ al unei clinici a Crucii Roșii, fusese arestat într-un masiv raid german. A fost eliberat 7 luni mai târziu mulțumită eforturilor făcute de Crucea Roșie Poloneză. În anul 1944, în timpul Insurecției de la Varșovia, Bartoszewski, născut fiind în Varșovia, a fost ajutor al unui comandant radio și a fost numit locotenent.

În timpul războiului, Profesorul Bartoszewski a primit Ordinul Polonia Restituta pentru ajutorarea evreilor. În anul 1963, a primit, în numele organizației „Żegota”, diploma de Drept Între Popoare din partea Institutului Yad Vashem.

După război a cooperat cu Comisia pentru Examinarea Crimelor Germane în Polonia. Informațiile pe care le-a oferit acestei organizații s-au dovedit a fi foarte utile. De asemenea, a lucrat ca jurnalist și a început să studieze în cadrul Departamentului de Studii Umaniste de la Universitatea din Varșovia. A fost arestat de către autoritățile staliniste și condamnat la cinci ani de închisoare pentru activitatea sa în Armata Națională și, astfel, a fost nevoit să-și întrerupă studiile. Deși s-a întors la universitate după ce s-a eliberat din închisoare, a fost în scurt timp scos de pe lista studenților și și-a continuat studiile la Universitatea Catolică din Lublin. Autor al aproximativ 1500 de articole de presă și cincizeci de cărți, și-a continuat cariera de istoric și a fost profesor asociat la Universitatea din Munchen între anii 1983-84 și 1986-1988.

Ca membru al Opoziției, a fost unul dintre primii activiști ai „Solidarității” din cercurile care nu aveau legătură cu Șantierele de la Gdańsk. A fost arestat la data de 13 decembrie 1981, când a fost instituită Legea Marțială în Polonia, și eliberat în luna mai 1982. După căderea comunismului, a fost ambasador al Poloniei în Austria și ministru de externe în 1995 și 2000-2001.

Un important promotor al reconcilierii Polono-Germane și Polono-Evreiești, profesorul Baroszewski obișnuia să-și numească patria o țară a paradoxurilor: „Am mers la un liceu catolic, absolvind în 1939. Am participat la studiile universitare clandestine de limba polonă împreună cu Tadeusz Gajcy (poet polonez), care absolvise la rândul său în 1939 un liceu condus de Frații Sfintei Fecioare Maria, împreună cu Wojciech Jaruzelski.”

Profesorul Bartoszewski spunea că își iubește concetățenii în ciuda faptului că uneori îl fac să-și iasă din minți. „Dacă continuăm să strigăm în felul acesta despre Polonia, o să apară Dumnezeu de după Rugul Aprins și o să ne întrebe cum am vrea să fie această Polonie.”, a scris el în cotidianul Rzeczpospolita, în noiembrie 2004.

„Profesorul Bartoszewski a fost întotdeauna ghidat de o busolă puternică care i-a arătat unde se află lucrul corect, partea corectă.”, a spus Președintele Poloniei, Bronisław Komorowski, la aniversarea de 90 de ani lui Władysław Bartoszewski.

Profesorul Bartoszewski obișnuia să spună: „Merită să fii decent.” Și a trăit conform acestui moto.

Ministerul Afacerilor Externe onorează memoria acestui Mare Polonez și fost superior.

                                                                                                                                                                                                                                          
                                                                             Marcin Wojciechowski, Purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii Polone

Publicat: 20-05-2015