Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

A început în Polonia!

Anul acesta sărbătorim 30 de ani de la primele alegeri parțiale libere în Polonia, care au avut loc pe 4 iunie 1989. Cu această ocazie, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea va găzdui expoziția de fotografii și afișe „De la Solidaritate la Masa Rotundă”, dedicată schimbărilor politice din Polonia. Expoziția poate fi vizitată până pe 30 iunie la sediul bibliotecii.

A început în Polonia!

Expoziția prezintă o serie de evenimente care au culminat cu victoria opoziției în alegerile parlamentare din 4 iunie 1989. Autorul fotografiilor este Erazm Ciołek (1937-2012), care s-a implicat exemplar în acțiunile opoziției și ale Sindicatului „Solidaritatea” de-a lungul întregului deceniu fierbinte 1980-1990. S-a remarcat prin expozițiile sale declarativ antisistem – fotografii ale momentelor și ale episoadelor-cheie pentru înțelegerea istoriei recente a Poloniei. Drept recunoaștere, Ciołek a primit multe trofee și distincții importante.

Sindicatul Solidaritatea, al cărui lider inspirat a fost Lech Wałęsa, s-a născut la Gdańsk, în 1980. Un an mai târziu, la Solidaritatea aderaseră milioane de membri. Influența, impactul, susținerea Papei Ioan Paul al II-lea i-au determinat pe comuniști să instituie, în decembrie 1981, legea marțială. Sindicatul a fost scos în afara legii, iar arestările și execuțiile i-au îngrozit, fără să-i demobilizeze, însă, pe polonezi. În 1983, în urma intervenției directe a Papei, pe fundalul cazanului clocotitor care devenise Polonia, legea marțială a fost ridicată. S-a înstăpânit o criză economică extrem de greu de strunit, poporul a făcut sacrificii de neimaginat pentru lumea de azi, dar saltul istoric se produsese deja și-și multiplica de-acum efectele.

Țările din blocul de est, care se aflau în orbita influenței URSS după cel de-Al Doilea Război Mondial, au aderat teoretic la aceeași ideologie și au fost conduse de mâna de fier a regimurilor comuniste instalate și susținute de Moscova.

Într-un timp foarte scurt însă, diferențele dintre statele comuniste au devenit evidente.

Ungaria și Polonia s-au revoltat în 1956, fiind primele state care s-au ridicat împotriva Uniunii Sovietice, apoi a urmat Cehoslovacia, în 1968. Republica Democrată Germană, cu capitala împărțită de faimosul Zid al Berlinului și cu cetățenii terorizați de STASI, a devenit o imitație proastă a Republicii Federale Germane, în timp ce în România Ceaușescu inventa comunismul naționalist și juca rolul conducătorului independent.

Prăbușirea Cortinei de Fier în anul 1989 a fost acceptată cu același entuziasm peste tot în Europa Centrală și de Est, însă modul în care țările din această regiune s-au dezvoltat în noul spațiu democratic a fost extrem de diferit. A fost influențată de istoria fiecărui stat, atât înainte, cât și în perioada comunistă.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul bibliotecii, pe strada Carol I nr. 26 din Râmnicu Vâlcea, în perioada 30 mai - 30 iunie 2019.