Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Spiritul Cracoviei la București - concert de orgă

Cu două zile înaintea Zilelor Mondiale ale Tineretului, organistul cracovian Witold Zalewski va aduce atmosfera Catedralei din Castelul Wawel în capitala României. Duminică, 24 iulie, la ora 19:30 va prezenta un recital la orga-unicat a Catedralei Sf. Iosif din București. Intrarea este liberă.

Spiritul Cracoviei la București - concert de orgă

În ultima săptămână din iulie, Cracovia va găzdui peste 2 milioane de tineri pelerini, care se vor întâlni cu Papa Francisc. Pentru a aduce atmosfera acestui loc, Institutul Polonez, împreună cu Arhiepiscopia Romano-Catolică din București vă invită la concertul de orgă a lui Witold Zalewski, un muzician excepțional, organist principal al Catedralei din Castelul Wawel, cel mai important lacăș de cult din Cracovia.

Witold Zalewski a absolvit în 1992 cursurile Academiei de Muzică din Cracovia,  la clasa de orgă a prof. Jan Jargoń. Din anul 1995 deține funcția de prim organist al Catedralei Regale Wawel. În calitate de solist concertează regulat în cadrul celor mai importante festivaluri din țară și din străinătate. A susținut concerte și recitaluri, printre altele, în catedrala Sf. Patrick din Manhattan, New York, catedrala Notre-Dame din Paris, Tokio Metropolitan Art Space, Biserica Nașterea Domnului din Betleem, precum și la Buenos Aires, Montevideo, Rio de Janeiro, Toronto, Ierusalim, Irkutsk, Istanbul și Moscova.

Fot. Jacek Wejsman

Este lector dr. la Institutul Interuniversitar de Muzică Bisericească din Cracovia, unde predă cursuri de practică liturgică și de orgă, și al cărui director este din 2016. Din anul 1998 este membru al Comisiei pentru Muzică Bisericească a Curiei Mitropolitane din Cracovia. În timpul pelerinajelor papale a deținut funcția de organist. Este angajat în activitatea de promovare a muzicii de orgă, printre altele prin organizarea a numeroase festivaluri și concerte. În anul 2011 a fost distins de către papa Benedict al XVI-lea cu decorația „Proeclesia et Pontifice”. În anul 2012 a obținut titlul de doctor în artă.

Programul concertului:

Johann Sebastian Bach (1685–1750) Preludiu și Fuga în Mi bemol major BWV 552

Mikołaj din Cracovia Preambul în Fa

Piotr Żelechowski Fantezie

Andrzej Rochaczewski Cancona a 4

Jan Podbielski Preludiu

Cesar Franck (1822–1890) Coral nr. 3 în la minor

Feliks Nowowiejski (1877–1946) Concertul de orgă nr. 4 op. 56
partea a II-a Andantino scherzando „Sf. Ioan Bosco printre tineri”

Louis Vierne (1870–1937) Carillon de Westminster

 

Mai multe informații despre Zilele Mondiale ale Tineretului pot fi găsite pe pagina www.krakow2016.com

 

Foto: Jacek Wejsman