Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

„Samaritenii din Markowa” – expoziție la Brașov

Soarta cutremurătoare a familiei poloneze a lui Józef și Wiktoriei Ulma, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat evrei de la moarte, motiv pentru care, împreună cu cei șase copii ai lor, au fost împușcați de către ocupanții germani, poate fi cunoscută vizitând expoziția „Samaritenii din Markowa”. Ea va fi prezentată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.

„Samaritenii din Markowa” – expoziție la Brașov

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, germanii au ucis aproximativ 90% din comunitatea care număra aproape 3,5 milioane de evrei polonezi. Potrivit diferitelor estimări, au supraviețuit ocupației germane cca. 40-120 de mii de evrei, care s-au ascuns în păduri sau printre partizanii polonezi. În anul 1942, agricultorii polonezi Wiktoria și Józef Ulma, din satul Markowa situat în regiunea Subcarpatică,  au început să ascundă în gospodăria lor opt evrei. Atitudinea lor eroică nu a fost una singulară. Potrivit istoricilor, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 300 de mii și 1 milion de polonezi au fost implicați în diferite forme de asistență acordată evreilor.

La 24 martie 1944, în urma unui denunț, Wiktoria și Józef Ulma, cei șase copii ai lor cu vârste cuprinse între un an și jumătate și opt ani, precum și cele două familii de evrei care se ascundeau la ei au fost împușcați de către jandarmii germani. În momentul masacrului, Wiktoria era însărcinată în luna a noua. În ciuda tragediei și a terorii germane care domina teritoriile Poloniei aflate sub ocupație, în casele țăranilor din Markowa au supraviețuit până la sfârșitul războiului 21 de evrei. Această istorie extraordinară este prezentată în expoziția de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.

Numărul exact al polonezilor uciși de germani pentru ajutorul dat evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu este cunoscut. O mare parte dintre victime a rămas anonimă și nu a fost păstrată întreaga documentație. Estimările istoricilor oscilează însă între 2,5 mii și 50 de mii de persoane.
Polonezii constituie până astăzi cea mai mare grupare etnică premiată de Institutul Yad Vashem din Ierusalim cu titlul de „Drept între Popoare”, acordat pentru salvarea dezinteresată a evreilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (6620 persoane, adică 26% dintre toate persoanele premiate). În anul 1995, acest titlu a fost acordat post-mortem Wiktoriei și lui Józef Ulma.

Pe 17 martie 2016, la Markowa, localitatea de unde provenea această familie care a dat dovadă de un curaj eroic, a fost inaugurat Muzeul Dedicat Polonezilor Care Au Salvat Evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De inaugurarea acestui muzeu se leagă expoziția „Samaritenii din Markowa”, a cărei versiune în limba română a fost pregătită de Institutul Polonez din București.

Prezentarea expoziției la Brașov are loc grație colaborării dintre Institutul Polonez din București și Muzeul Etnografic din Brașov, din care Muzeul Civilizației Urbane face parte.
Ea poate fi vizitată în perioada 6 aprilie-14 mai 2017, la Muzeul Civilizației Urbane, Piața Sfatului nr. 15, de marți până duminică, între orele 9-17 (luni muzeul este închis).

Mai multe informații despre polonezii care au salvat evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pot fi găsite în numărul din martie 2016 al revistei „Historia” >>>