Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Focus Polonia la Festivalul Comediei Românești

Spectacolul „Între noi e totul bine”, în regia renumitului regizor polonez Grzegorz Jarzyna, workshopuri de teatru, spectacole lectură, expoziție de afișe poloneze de teatru – sunt doar câteva dintre evenimentele care vor fi prezentate în cadrul Festivalului Comediei Românești – festCO din București.

Focus Polonia la Festivalul Comediei Românești

În perioada 20-27 mai, Teatrul de Comedie din București (str. Sf. Dumitru nr. 2) devine scenă pentru cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Comediei Românești – festCO. Festivalul propune publicului bucureștean spectacole de teatru, spectacole-lectură, proiecţii de filme, workshop-uri, spectacole de stradă, lansări de carte, expoziţii şi multe alte surprize. Anul acesta, FestCO cuprinde și o secţiune specială - Focus -, dedicată marilor culturi teatrale ale lumii. Prima țară invitată să participe în festival este Polonia, care sărbătorește, la fel ca România, un secol de existenţă naţională.

Calendarul evenimentelor din cadrul „Focus Polonia”:

✔ 20 mai, ora 20.00, Sala Radu Beligan – spectacolul-lectură „Un cuplu de români săraci vorbitori de polonă” de Dorota Masłowska, regia Chris Simion-Mercurian. Intrare liberă.

„Un cuplu de români săraci, vorbitori de polonă” este o tragicomedie spumoasă în care eroii sunt un cuplu de români întemeiat „ocazional”, care pornesc la drum făcând autostopul, pozând în defavorizați ai zeiței Fortuna și dând impresia că lor li se poate întâmpla orice lucru neprevăzut, de regulă cât mai rău cu putință.

Dorota Masłowska (n. 1983) - scriitoare, dramaturg. Romanul ei „Albă-ca-zăpada și roșu bolșevic” pe care l-a publicat în anul 2002, la vârsta de 19 ani, a transformat literatura poloneză, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller. De atunci, Masłowska continuă să înregistreze, în cărțile și piesele sale de teatru, modul de a vorbi și de a gândi al polonezilor, iar pentru acest lucru continuă să primească premii. Prima ei piesă de teatru, „Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku” („Un cuplu de români săraci, vorbitori de polonă”), publicată în anul 2006, a ajuns să fie tradusă în mai multe limbi și să fie apoi transpusă pe scena mai multor teatre din toată lumea, inclusiv în România.

✔ 21 mai, ora 17.30,  foaier – vernisajul expoziției de afișe de teatru „PolishPostErr: UbuDaDaBookaRest'18: Pataphysical Exhibition in Process”

Expoziția prezintă o colecție de afișe de teatru contemporane din Polonia, care vizitează tradiția dadaistă în contextul Școlii Poloneze de Afiș, aducând laolaltă imagini de Alfred Jarry, Tristan Tzara, Wisława Szymborska, Stanisław Ignacy Witkiewicz, Elsa von Freytag-Loringhoven și alții.

✔ 21 mai, ora 19.30, Sala Studio – proiecția filmului „Răzbunarea”, regia Andrzej Wajda. Intrare liberă.

RĂZBUNAREA / Zemsta (2002, 100 min.)

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Andrzej Wajda, adaptare a comediei în patru acte „Răzbunare” de Aleksander Fredro

Cu:   Roman Polański, Janusz Gajos, Andrzej Seweryn, Katarzyna Figura, Daniel Olbrychski, Agata Buzek, Rafał Królikowski, Cezary Żak

O zi de iarnă într-un castel din Polonia, jumătate deținut de un notar fatalist, jumătate de nepoata temperamentală a unui bătrân oștean. Bătrânul oștean, Paharnicul Maciej Raptusiewicz, și notarul sunt dușmani de moarte. Această stare de conflict se opune iubirii dintre nepoata oșteanului, Klara, și fiul notarului, Wacław. Într-o zi, Paharnicul îl roagă pe un curtean fanfaron, Papkin, să ceară pentru el mâna văduvei Hanna. Papkin reușește s-o obțină, iar nunta este fixată pentru a doua zi. Însă notarul are de gând să-l căsătoreasă pe Wacław cu văduva, pentru a dejuca planurile Paharnicului.

✔ 22 mai, ora 20.00, Sala Studio – spectacolul-lectură „Amazonia” de Michał Walczak, regia Chris Simion-Mercurian. Intrare liberă.

Personajele piesei lui Walczak sunt câțiva tineri artiști care intră în viața de adult cu idei naive despre libertatea de exprimare artistică, însă care foarte curând se vor ciocni de realitățile dure ale existenței în mediul artistic. Dezamăgiți, frustrați, aceștia vor încerca să descopere motivele eșecurilor lor. Piața nu îi apreciază? Este show-business-ul bazat numai pe nepotisme și organizat în clici? Este capitalismul un sistem nedrept?

Michał Walczak (n. 1979) – dramaturg polonez contemporan ale cărui piese sunt reprezentate cel mai des atât la nivel național, cât și internațional. Lucrările sale au fost traduse în 20 de limbi în ultimii câțiva ani. Pe scenele teatrelor și la televiziune au fost montate mai mult de 30 de spectacole ale sale, care s-au bucurat de aprecierea criticilor și publicului. Walczak are un stil personal, unic, care combină temele grave cu umorul absurd.

✔ 26 mai, ora 12.00, Sala Studio – spectacolul-lectură „Doaga” de Małgorzata Sikorska-Miszczuk, regia Chris Simion-Mercurian. Intrare liberă.

Piesa Małgorzatei Sikorska-Miszczuk este o comedie neagră construită sub forma unei ficțiuni politice absurde. Wiktoria, soția premierului Poloniei, Mister Ble, duce o viață în melancolie și neîmplinire, dat fiind că soțul ei își ocupă tot timpul cu soarta Poloniei și păcălirea istoriei. Salvarea Wiktoriei vine odată cu vestea că regiunea Kujawy a fost ocupată de câțiva teroriști care vor să proclame Marea Regiune Kujawy în locul Poloniei.  

Małgorzata Sikorska-Miszczuk (n. 1964) este o dramaturgă și scenaristă poloneză. Ca dramaturg a debutat în anul 2004, la Teatrul TR Varșovia, cu piesa „Psychoterapia dla psów i kobiet” („Psihoterapie pentru câini și femei”). Comedia neagră „Szajba” („Doaga”) a fost montată la Teatrul „Laboratorium Dramatu” din Varșovia. Piesele de teatru ale autoarei au fost traduse în limbile germană, engleză, franceză și română.

✔ 27 mai, ora 17.00, Sala Studio – conferință cu regizorul polonez Gregorz Jarzyna. Intrare liberă.

Grzegorz Jarzyna, născut în anul 1968, în Chorzów, este unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru polonezi. Activitatea sa a reprezentat o cotitură majoră în teatrul polonez. A absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universității din Cracovia și Academia de Teatru „Ludwik Solski” din Cracovia, unde a studiat regia. În 1998, a devenit directorul artistic al TR Warszawa (fostul Teatr Rozmaitości), unul dintre cele mai inovatoare teatre din Polonia, iar în perioada 2006-2013 a fost directorul general al acestei instituții.

✔ 27 mai, ora 18.30,  Sala Radu Beligan – spectacolul „Între noi e totul bine” de Dorota Masłowska, regia Gregorz Jarzyna, producător TR Warszawa

„Între noi e totul bine” („Między nami dobrze jest”) este unul dintre cele mai importante spectacole ale TR Warszawa, apreciat de public, elogiat de criticii de specialitate și premiat la multe festivaluri din lume. Spectacolul regizat de Grzegorz Jarzyna, unul dintre cei mai importanți directori de scenă polonezi, are la bază textul piesei omonime scrise de Dorota Masłowska, nominalizată la Premiul NIKE pentru Literatură.

Un portret vesel și, în același timp, emoționant al unei societăți poloneze divizate, copleșită de povara unei istorii traumatizante, sfâșiată între mândria națională și un sentiment cumplit de rușine. Cu o nebună inventivitate a limbajului și a umorului mușcător, Dorota Masłowska portretizează Polonia modernă, în care nou-veniții, pseudo-artizani și celebrități media, se întâlnesc cu tinerii dezamăgiți și cu oamenii din clasa muncitoare care trăiesc în pragul sărăciei. O încercare de a rămâne la suprafață dinaintea unui amestec toxic de comercializare, naționalism catolic și trecut tragic idealizat.