Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Despre Tadeusz Kościuszko la Râmnicu Vâlcea

Cu ocazia zilei de 3 mai, care este Ziua Națională a Poloniei și marchează adoptarea uneia dintre primele constituții din lumea modernă, Institutul Polonez din București împreună cu Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, vă invită la expoziția „Tadeusz Kościuszko - prețul libertății”.

Despre Tadeusz Kościuszko la Râmnicu Vâlcea

Constituția adoptată pe 3 mai 1791 în Varșovia este considerată a fi prima constituție modernă din Europa și a doua în lume (după constituția americană din 1787). Autorii ei au fost ultimul rege al Poloniei Stanisław August Poniatowski, politicianul și activistul polonez Ignacy Potocki și unul dintre principalii ideologi ai iluminismului polonez Hugo Kołłątaj. Printre altele, constituția a introdus monarhia ereditară, a limitat considerabil privilegiile nobilimii, abolind liberum veto – dreptul fiecărui deputat care participa la ședințele Seimului de a forța încetarea imediată a sesiunii curente a parlamentului și de a respinge legile adoptate de acesta, aceasta fiind considerată una dintre cauzele principale ale declinului statului. Constituția a mai introdus egalitate în drepturi politice între orășeni și nobilime și i-a pus pe țărani sub protecția guvernului. Acest document a reînviat în polonezi speranța și simțul răspunderii pentru propria țară. El rămâne în continuare simbolul unei gândiri inovatoare și curajoase despre felul în care ar trebui să arate Polonia.

Constituția din 3 mai a rezistat doar paisprezece luni, fiind abolită de trupele rusești sprijinite de nobilimea poloneză demoralizată, pentru care documentul reprezenta un atentat la privilegiile ei. Cu toate acestea, ea a rămas în memoria oamenilor chiar și după împărțirile Poloniei, iar după recucerirea independenței în 1918, ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Constituției.

Unul dintre eroii evenimentelor de acum peste 220 de ani este generalul polonez și eroul american Tadeusz Kościuszko (1746-1817). Eroul expoziției prezentate a luptat pentru libertatea ambelor popoare, dar a cerut și eliberarea țăranilor și a sclavilor, iar ca un foarte capabil inginer militar a construit fortificații remarcabile, proiectând, printre altele, fortăreața West Point, în care se află astăzi sediul renumitei academii militare americane.

Grație realizărilor sale excepționale și modului său de gândire extrem de modern, conducătorul uneia dintre insurecțiile naționale poloneze (așa-numita insurecție a lui Kościuszko, din anul 1794) este astăzi erou al Poloniei și al Statelor Unite. Monumente ridicate în cinstea lui se află în numeroase țări ale lumii, iar numele său este purtat chiar de cel mai înalt vârf muntos din Australia – Vârful Kościuszko (Mount Kosciuszko).

Expoziția, care va fi prezentată la Râmnicu Vâlcea în limba română și care constă din 24 de planșe, îl înfățișează pe Tadeusz Kościuszko nu numai în calitate de militar și politician. Sunt prezentate și amintiri legate de acest remarcabil comandant și inginer, precum și fotografii și tablouri ce îl prezintă atât pe Tadeusz Kościuszko însuși în diferite momente ale vieții sale, cât și locurile sau evenimentele importante pentru istorie de care se leagă numele său.

Expoziția ne invită într-o călătorie prin Europa sfâșiată de războaie a secolului al XVIII-lea, perioadă în care Polonia lupta pentru a rămâne pe harta lumii. Alături de Kościuszko, ajungem și peste ocean, unde în acea vreme lupta pentru libertate țara care avea să devină o putere mondială.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul bibliotecii, pe strada Carol I nr. 26 din Râmnicu Vâlcea, în perioada 25 aprilie-31 mai 2019.