Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filme poloneze la Festivalul Filmului European

Două dintre cele mai recente filme poloneze vor fi prezentate în premieră în România în cadrul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Filmului European (7-13 mai 2018). Proiecțiile vor avea loc la București și Timișoara.

Filme poloneze la Festivalul Filmului European

11 mai, ora 19.00, București - Cinema Muzeul Țăranului, str. Monetăriei nr. 3. Bilet - 10 lei.

25 mai, ora 21.30, Timișoara - Grădina de vară Capitol, bd. C.D. Loga nr. 2. INTRARE LIBERĂ.

 

TURNUL. ZI CU SOARE / Wieża. Jasny dzień

2017, 106 min., dramă

Regia și scenariul: Jagoda Szelc

Cu: Anna Krotoska, Małgorzata Szczerbowska, Anna Zubrzycki ș.a.

Mula locuiește împreună cu familia sa într-un sat din Polonia. E un moment de sărbătoare, fetița Mulei se pregătește pentru Prima împărtășanie. Rudele încep să-și facă apariția. Printre acestea se află și Kaja, sora Mulei, cu care aceasta nu a mai ținut legătura. Familia crede în împăcare, însă Mula are motivele sale pentru a se teme de Kaja.

„O reuniune de familie începe cu o atmosferă tensionată, devine haotică și sfârșește în mod apocaliptic. ” - The Hollywood Reporter

Jagoda Szelc (n. 1984) este regizoare și scenaristă. A studiat artă, design și regie de film. „Turnul. Zi cu soare” reprezintă debutul ei în lungmetraj, iar criticii de film o consideră o revelație a cinematografiei europene.

Premii și festivaluri:

2017: Best Debut, Best Screenplay - Polish Film Festival (Gdynia)

2018: Berlin International Film Festival, Kraków Film Award - International Festival of Independent Cinema „OFF Camera” (Cracovia)

 

12 mai, ora 16.30, București - Cinema Elvire Popesco, bd. Dacia nr. 77. Bilet - 10 lei.

 

PĂSĂRILE CÂNTĂ ÎN KIGALI / Ptaki śpiewają w Kigali

2017, 113 min., dramă

Regia: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze

Scenariul: Wojciech Albiński, Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze

Cu: Jowita Budnik, Eliane Umuhire, Witold Wieliński ș.a.

În Rwanda anului 1994, o poloneză ornitolog salvează de la moarte sigură o fată din clanul Tutsi. După câțiva ani ele se întorc pe continentul african și pornesc într-o călătorie emoționantă, plină de amintiri dureroase.

„Filmul regizorilor polonezi Joanna Kos-Krauze și Krzysztof Krauze reprezintă o abordare curajoasă și experimentală a consecințelor genocidului din Rwanda.” - Cineuropa

Krzysztof Krauze (1953-2014) a studiat fotografia la Łódź, a lucrat ca regizor, director de imagine și actor, fiind cunoscut pentru thrillerul „The Debt” (1999), considerat a fi cea mai importantă producţie poloneză din ultimii 30 de ani. A murit în timpul filmărilor pentru „Păsările cântă în Kigali”. Soția sa, regizoarea și scenarista Joanna Kos-Krauze, cu care începuse proiectul, este cea care a finalizat producția filmului. Anterior, cei doi mai colaboraseră la filmele „Nikifor al meu” (2004), „Piața Mântuitorului” (2005) şi „Păpușa” (2013), toate trei fiind prezente în selecția Festivalului Filmului European.

Premii și festivaluri:

2017: Best Director, Best Actress (Chicago IFF), Best Actress (Karlovy Vary IFF), Best Actress, Best Editing, Silver Lion – Best Feature Film (Polish FF), Haifa IFF, Hamburg FF, T-Mobile New Horizons IFF, Valladolid IFF

Programul complet al festivalului