Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

100 ani de la recâștigarea independenței Poloniei

Pe 8 iunie, în curtea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației a fost dezvelită o tăbliță dedicată legionarilor polonezi care, acum 100 de ani, au fost încarcerați de autoritățile austro-ungare chiar în această clădire.

100 ani de la recâștigarea independenței Poloniei

În februarie 1918, soldații din Brigada a II-a a Legiunilor poloneze, înființată de Józef Piłsudski, ilustrul comandant militar și părinte al independenței Poloniei, a pornit lupta împotriva armatelor austro-ungare în timp ce încerca să treacă linia frontului pentru a se alătura corpurilor poloneze aflate pe teritoriul Rusiei. Decizia comandamentului Legiunilor a fost influențată de prevederile Tratatului de la Brest, potrivit căruia Poloniei aveau să-i fie luate regiunea Chelm și o parte din Podlasie. Aproape o treime din trupele de legionari au reușit să plece de pe teritoriul Bucovinei. Restul au fost arestați și închiși în cele 8 lagăre de detenție de pe terenul Comitetului din Sighetu Marmației. Pe 8 iunie, exact în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la prima zi a procesului legionarilor polonezi, prin eforturile Asociației Res Carpathica, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și sub patronatul Institutului Polonez și al Ambasadei Poloniei la Bucureşti, în curtea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației a fost dezvelită o tăbliță dedicată acestora.

În aceeași zi, la Berbești a fost onorată memoria celor șase soldați din Legiunile poloneze îngropați în cimitirul din localitate, primii soldați care și-au pierdut viața în cadrul campaniei carpatice a Legiunilor poloneze. Mulțumită angajamentului istoricului local dr. Laurențiu Batina, memoria legionarilor polonezi este vie printre locuitorii din Berbești.

Cadrul excepțional al ceremoniei a fost asigurat de prezența armatei poloneze a Contingentului Militar Polonez de la Craiova, precum și a armatei române și a unei orchestre militare.

Festivitățile fac parte din contextul mai larg al dialogului istoric polono-român prilejuit de aniversarea a 100 de la recâștigarea independenței Poloniei.