Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Despre poloneze și românce la Iași

Poveștile fascinante a celor 34 de poloneze și românce care au avut curajul de-și a schimba propria țară, Europa și lumea le puteți cunoaște între 11 aprilie și 12 mai 2019, în centrul Iașiului, mulțumită expoziției care va fi prezentată pe gardul Muzeului Unirii. Expoziția se înscrie și în contextul sărbătoririi centrenarului înființării relațiilor diplomatice între Polonia si România.

Despre poloneze și românce la Iași

Cele 17 poloneze și 17 românce ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului.

Printre femeile prezentate s-au aflat și femei care și-au dedicat viața luptei împotriva comunismului și care au fost reprimate de regim. În anul 2019 sărbătorim 30 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est, așadar soarta lor merită în mod deosebit amintită.

Un astfel de personaj este românca Elisabeta Rizea, care ani de zile s-a luptat cu regimul ca membru al mișcării de rezistență anticomunistă din Munții Făgăraș. Curajoasa țărancă, căreia i-a fost confiscată gospodăria și a fost închisă cu forța, în ciuda tuturor torturilor a rămas credincioasă convingerilor sale. Printre eroinele poloneze ale expoziției care au luptat împotriva regimului comunist a fost Elżbieta Zawacka, o femeie soldat extraordinară, care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai târziu închisă de comuniști pentru mulți ani, iar după 1989 una dintre primele două femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general.

Expoziția poate fi văzută în perioada 11 aprilie-12 mai 2019 pe gardul Muzeului Unirii din Iași, strada Lăpuşneanu nr. 14.

Eroinele expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea”:

➡ Românce: Viorica Agarici Virginia Maria Andreescu-Haret Ana Aslan Maria Bălan Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu Smaranda Brăescu Elena Caragiani-Stoienescu Nadia Comăneci Maria Cutarida Crătunescu Cecilia Cuțescu-Storck Smaranda Gheorghiu Elena Ghica Aurora Gruescu Sofia Ionescu-Ogrezeanu Elisabeta Rizea Lucia Sturdza Bulandra Elisa Leonida Zamfirescu

➡ Poloneze: Cezaria Baudouin de Courtenay-Ehrenkreutz-Jędrzejewiczowa Krystyna Chojnowska-Liskiewicz Halina Konopacka Karolina Lanckorońska Janina Lewandowska Pola Negri Regina Salomea Pilsztyn Helena Rubinstein Wanda Rutkiewicz Irena Sendlerowa Krystyna Skarbek Maria Skłodowska-Curie Zofia Stryjeńska Wanda Telakowska Helena Wiewiórska Elżbieta Zawacka Narcyza Żmichowska