Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Seară poloneză la Cafékultour Timișoara

Povestea impresionantă a familiei Żabiński, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a salvat evrei ascunzându-i în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice din Varșovia, va putea fi văzută în premieră la Timișoara în cadrul festivalului Cafékultour – săptămâna cafenelelor. Proiecția filmului „Grădina speranței” va avea loc marți, 17 aprilie, la Casa Artelor.

Seară poloneză la Cafékultour Timișoara

Cea de-a doua seară Cafékultour aduce în fața publicului timișorean un film polonez în premieră la Timișoara. „Grădina speranței” este o producție cinematografică din 2017 care prezintă povestea lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia, și a soției acestuia, Antonina, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat peste 300 de evrei, ascunzându-i în vila lor aflată pe terenul grădinii. Pentru ajutorul dat evreilor, cei doi polonezi au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii” acordat de Institutul Yad Vashem de la Ierusalim.

„Este dificil să-l faci pe spectator să simtă groaza și teroarea celui de-Al Doilea Război Mondial ca și cum ar fi ceva nou. Deși războiul a fost și rămâne cea mai mare calamitate care s-a întâmplat  vreodată, ea a făcut subiectul multor filme, bune sau rele. Cu toate acestea, Grădina speranței ne captivează din primele secunde.” (Mick LaSalle, www.sfgate.com).

Proiecția va avea loc marți, 17 aprilie, ora 19.00, la Casa Artelor (str. Episcop Augustin Pacha nr. 8). Accesul va fi liber.

GRĂDINA SPERANȚEI / Azyl

2017, SUA, 126 min., film biografic, dramă, subtitrare în limba română

Regia: Niki Caro

Distribuția: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl ș.a.

Creat în 2005, la inițiativa Institutului Francez și a Centrului Cultural German din Timișoara, Cafékultour – săptămâna cafenelelor (16-22 aprilie) și-a propus să exploreze spații culturale alternative, pe atunci aproape inexistente în oraș. Săptămâna cafenelelor este în egală măsură o sărbătoare a multiculturalității, cu o puternică dimensiune europeană, care pune în evidență în fiecare seară, timp de o săptămână, cultura uneia dintre cele 7 țări participante: Italia, Polonia, Cehia, Serbia, Franța, România, Germania.

Ediția cu numărul 14 este fidelă liniei urmate de festival în toți acești ani, aducând la un loc expoziții, teatru-mimă, concert, dans contemporan, un film premiat și, nu în ultimul rând, un spectacol inedit de muzică de Bach.

Programul detaliat al Cafékultour