Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Școala Poloneză de Afiș la București

Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. Despre maniera în care această formă a artei poloneze descrie lumea într-un mod contemporan vă puteți convinge vizitând expoziția „Afișul Polonez Contemporan / Trei Perspective” între 6 și 19 decembrie, la galeria UNAgaleria din București.

Școala Poloneză de Afiș la București

Afișele având un mesaj foarte puternic rămân până astăzi o specialitate a artei poloneze. Cele mai bune tradiții ale celebrei Școli Poloneze a Afișului, unul dintre fenomenele artei contemporane, este continuat, printre alții, de trei graficieni de excepție - Ryszard Kajzer, Łukasz Kliś și Sebastian Kubica. La invitația Institutului Polonez din București, aceștia au ales 48 de lucrări realizate de ei și cuprinse apoi în expoziția intitulată „Afișul Polonez Contemporan / Trei Perspective”, prezentată în colaborare cu Universitatea Națională de Arte UNARTE din București.

Fiecare dintre cei trei artiști și-a dezvoltat propriul stil, ușor de recunoscut încă de la prima vedere. Ryszard Kajzer se remarcă prin picturalitatea și ingeniozitatea în folosirea literelor, Łukasz Kliś - prin precizia desenului, amintind de tehnologizarea lumii contemporane, iar Sebastian Kubica – prin combinația dintre liniile clare, expresive și culorile intense. Acești creatori, ale căror lucrări pot fi văzute la București, au fost premiați în repetate rânduri în cadrul unor concursuri artistice naționale și internaționale și fac parte din generația de mijloc a celor mai interesanți reprezentanți ai Școlii Poloneze a Afișului.

În timpul șederii lor la București, Ryszard Kajzer, Łukasz Kliś și Sebastian Kubica, care în viața de zi cu zi desfășoară activități didactice la școli de artă din Polonia (Ryszard Kajzer la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, Łukasz Kliś și Sebastian Kubica la Institutul de Artă din Cieszyn - Facultatea de Arte a Universității Sileziene din Katowice), vor susține și un curs pentru studenții de la Universitatea Națională de Arte, cu titlul „Creativitatea ca fundament în proiectarea grafică după modelul Școlii Poloneze a Afișului”, precum și vor realiza ateliere de proiectare grafică.

Łukasz Kliś and Ryszard Kajzer in Bucharest

Expoziția de afișe aparținând lui Ryszard Kajzer, Łukasz Kliś și Sebastian Kubica, precum și atelierele pentru studenții români sunt deja al treilea proiect realizat de Institutul Polonez din București împreună cu Universitatea Națională de Arte UNARTE.

Vernisajul expoziției „Afișul Polonez Contemporan / Trei Perspective” va avea loc pe 6 decembrie, ora 18.00, la galeria UNAgaleria din București, str. Budişteanu 10.