Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Simpozionul „Memoria Europei” - înscrieri

A început procesul de înscriere pentru participarea la cel de-al VII-lea Simpozion anual „Memoria Europei”, organizat de Rețeaua Europeană pentru Memorie și Solidaritate, care reunește an de an peste 200 de reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor ce se ocupă de istoria secolului XX. Simpozionul, dedicat în acest an Primului Război Mondial, se va desfășura în zilele de 15-17 mai, la București, la Biblioteca Națională a României și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Simpozionul „Memoria Europei” - înscrieri

Anul 1918 și vremurile tulburi ce au urmat au reprezentat o perioadă de dezintegrare a imperiilor, ani în care s-au purtat războaie și revoluții și s-au trasat granițe. Atunci s-a definitivat Europa în forma actuală. Este, așadar, important să trecem în revistă cele mai recente constatări ale istoricilor referitoare la acea perioadă, dar și să discutăm despre imaginea pe care i-am păstrat-o în memorie, conștienți fiind că aceasta poate varia de la sentimentul de satisfacție și împlinire, până la dezamăgire și durere. Printre vorbitorii de anul acesta se vor număra prof. Anne Deighton de la Universitatea din Oxford, prof. Vasile Pușcaș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Michael Žantovský de la Biblioteca Vaclav Havel din Praga.

Scopul Simpozionului este de a iniția și aprofunda colaborări între instituțiile și organizațiile care se ocupă cu cercetarea istoriei Europei în secolul al XX-lea. Ideea care stă la baza sa a pornit de la convingerea că este nevoie de dialog asupra evenimentelor istorice ale secolului trecut, dialog care să țină cont de diferitele narațiuni, sensibilități și experiențe, cât și de interpretările acestora.

Sunt invitați să participe istorici, reprezentanți ai muzeelor și memorialelor, angajați ai centrelor academice sau educaționale, cât și ai organizațiilor nonguvernamentale care se ocupă de istoria secolului al XX-lea. Pe parcursul a trei zile, participanții vor avea ocazia de a fi prezenți la sesiuni de prelegeri, paneluri de discuții și sesiuni de networking, în timpul cărora vor putea să-și prezinte instituția sau proiectul. Programul mai cuprinde și o vizită la Palatul Parlamentului și un tur al Bucureștiului.

Mai multe informații, programul detaliat și formularul de înscriere sunt disponibile pe pagina www.europeanremembrance.enrs.eu. Locurile sunt limitate. Organizatorii asigură cazarea și oferă posibilitatea de suportare a costurilor de transport.

Organizatorul evenimentului este Rețeaua Europeană pentru Memorie și Solidaritate, care a demarat ciclul de simpozioane „Memoria Europei” în septembrie 2012, la Gdańsk. Edițiile ce au urmat au fost organizate la Berlin, Praga, Viena, Budapesta, Bruxelles .

Parteneri: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Biblioteca Națională a României, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Federal pentru Cultura și Istoria Germanilor din Europa Centrală și de Est din Oldenburg.