Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Muzica lui Szymanowski la București

Uvertura semnată de renumitul compozitor polonez Karol Szymanowski va putea fi ascultată pe 5 și 6 ianuarie, în cadrul celor două Concerte de Anul Nou ale Filarmonicii „George Enescu” din București.

Foto: Mariusz Cieszewski/Polska.pl
Muzica lui Szymanowski la București

În programul ambelor concerte se vor afla, printre altele, lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ceaikovski, Richard Strauss și Karol Szymanowski. Ultimul dintre ei este considerat, alături de Fryderyk Chopin, unul dintre cei mai importanți compozitori polonezi.  

Creatorul, pianistul, pedagogul și scriitorul Karol Szymanowski a trăit între ani 1882-1937. În diferite perioade de creație a fost fascinat, printre altele, de antichitate și orient, dar s-a apropiat și de folclor, fapt ilustrat de renumitul balet „Harnasie” (Haiducii), inspirat de cultura muntenilor polonezi din regiunea Podhale.  În 2017 se împlinesc  135 de ani de la naștere și 80 de ani de la moartea lui Karol Szymanowski. 

În cadrul celor două Concerte de Anul Nou, melomanii bucureșteni vor audia Uvertura de concert în mi major, op. 12, datând de la începuturile creației lui Szymanowski, compusă între anii 1904-1905. Prima lucrare simfonică a compozitorului polonez, care nu trădează trăsăturile caracteristice pentru cel care avea să devină autorul unor lucrări precum Stabat Mater sau Simfonia concertantă este frecvent cântată  în numeroase țări.

La București o vom asculta în interpretarea orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Adrian Petrescu. Muzicienilor români li se va alătura apreciatul mandolinist francez Vincent Beer-Demander. Institutul Polonez din București este partner al. evenimentului.

Concertele de Anul Nou vor avea loc în Sala mare a Ateneului Român (str. Franklin 1-3), la ora  19.00. 

Programul complet al Concertelor de Anul Nou din București:

Wolfgang Amadeus Mozart  - Divertisment pentru orchestră de coarde în re major, KV 136 
Antonio Vivaldi - Concert în re major pentru mandolină și orchestră de coarde 
Vladimir Cosma - Fantezie concertantă pentru mandolină și coarde
Karol Szymanowski - Uvertura de concert în mi major, op. 12 
Piotr Ceaikovski - Pas de deux 
Mihail Glinka - Uvertura operei Ruslan și Ludmila
Georges Bizet - Farandole 
Edvard Grieg - Dans simfonic nr. 2 
Antonin Dvorak - Dans slav nr. 7, op. 72 
Richard Strauss - Vals din Suita Cavalerul Rozelor