Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

30 de ani de la căderea comunismului

Istoria tumultoasă a Războiului Rece, a perioadei de tensiuni, conflicte și rivalități dintre statele comuniste și Vest este prezentată în expoziția pregătită de Institutul Memoriei Naționale, care va putea fi vizitată la Palatul Parlamentului din București în perioada 5-31 decembrie 2019.

30 de ani de la căderea comunismului

În urmă cu treizeci de ani, în Europa cădea comunismul. Înainte să aibă loc marile schimbări din anul 1989, timp de aproape jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, istoria postbelică a fost dominată de Războiul Rece, conflict care a influențat viețile a milioane de oameni.

Aceasta este și tema expoziției „Războiul Rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate”. Concepută în limba engleză de specialiștii Institutului Memoriei Naționale din Varșovia, expoziția ilustrează confruntarea dintre Vest și Est care și-a lăsat amprenta în sfere atât de diferite ale vieții, încât fiecare încercare de a o prezenta într-un singur loc și timp, într-o singură expoziție, lasă un sentiment de insatisfacție. Autorii expoziției prezentate în România la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București au propus, așadar, o viziune auctorială și, prin urmare, subiectivă asupra istoriei Războiului Rece și care ia forma unei povești pluristratificate.

După cum subliniază autorii expoziției, dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień de la filiala din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale, fotografiile folosite dau forță narațiunii.

- Am încercat ca printre fotografiile care au devenit deja icoane ale Războiului Rece să includem și pe cele mai puțin cunoscute care completează narațiunea, să prezentăm nu numai imagini cu caracter documentar, ci și imagini memorabile care îndeamnă la reflecție - explică aceștia.

Vernisajul expoziției, la care vor participa și autorii ei, va avea loc în data de 5 decembrie 2019, ora 15.00, la Palatul Parlamentului din București, sala Constantin Brâncuși (str. Izvor nr. 2-4). Evenimentul va fi onorat și de prezența renumitului istoric polonez, prof. Jerzy Eisler, care va susține o scurtă prelegere despre schimbările din Europa Centrală și de Est, care au avut loc în urmă cu trei decenii.

- Evenimentul de la Palatul Parlamentului din București, acest loc simbolic pentru istoria războiului rece se înscrie în ciclul evenimentelor polono-române care au loc în 2019 cu scopul de a marca aniversarea celor 30 de ani de la transformarea regimului din ambele țări - spune Agnieszka Skieterska, directoarea Institutului Polonez, care împreună cu Ambasada Poloniei la București este partenerul evenimentului. - Fără cunoașterea istoriei Războiului Rece este greu să înțelegem ce s-a întâmplat în Europa Centrală și de Est în anul 1989, de aceea este foarte important, după părerea noastră, să ne amintim de acea perioadă, îndeosebi acum, când în multe case din România se vorbește despre revoluția din decembrie 1989 - adaugă aceasta.

Expoziția „Războiul rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate” poate fi vizitată la Palatul Parlamentului din București (str. Izvor nr. 2-4), în perioada 5-31 decembrie 2019, între orele 9.00-17.00 (de luni până duminică). Intrarea va fi liberă.

Facebook event >>>