Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

30 ani de libertate // 1989-2019

După mai bine de 40 de ani de comunism, în acea zi au avut loc primele alegeri parlamentare parțial libere în toată țara. Acestea au fost posibile datorită discuțiilor îndelungate de la Masa Rotundă, întinse pe mai multe săptămâni, în perioada februarie-aprilie a acelui an, între opoziția democratică și autoritățile comuniste.

Deși comuniștii și-au garantat majoritatea în camera inferioară a parlamentului - Seimul, au pierdut complet partea liberă a alegerilor în Senat. Triumful opoziției asociat mișcării „Solidaritatea” a fost enorm.

Ca urmare a alegerilor din iunie, în fruntea noulului guvern polonez s-a aflat Tadeusz Mazowiecki -primul prim-ministru necomunist din Europa Centrală și de Est după cel de-Al Doilea Război Mondial. O avalanșă de schimbări a cuprins întregul continent. Zidul Berlinului a căzut cinci luni mai târziu, iar luna decembrie 1989 a adus libertatea inclusiv României.

Cu ocazia sărbătorii noastre, a libertății și solidarității, vrem să vă arătăm cum s-a schimbat Polonia în ultimii 30 de ani.

Partea de nord a țării noastre, unde s-a născut „Solidaritatea” și a început rezistența împotriva comunismului, pe parcursul lunii iunie vă va fi prezentată pe canalele noastre social media de doi vloggeri români - Simona și Alex, adică de Lipa-lipa.ro.

Primul lor film îl vom publica chiar astăzi (4.06.2019) după ora 12.00 >>

Mai multe filme despre Polonia puteți găsi și pe pagina www.polonia100.ro

 

Afiș: Tomasz Sarnecki / Autor plakatu: Tomasz Sarnecki