Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

3 x Polonia, la Cluj

Un performance coregrafic, un spectacol-instalație și o formă neobișnuită: „carte performativă” – iată propunerile artiștilor polonezi, prezentate în cadrul Festivalului Temps d’Images din Cluj. Unul dintre cele mai importante și mai curajoase festivaluri ale artelor spectacolului din România găzduiește anul acesta deosebit de mulți polonezi.

Foto: Monika Stolarska
3 x Polonia, la Cluj

Această prezentare excepțional de bogată a avangardei poloneze a fost posibilă mulțumită forțelor reunite a patru instituții poloneze care promovează cultura – Ministerul Culturii, Institutul Polonez din București, East-European Performing Arts Platform și Festivalul Konfrontacje din Lublin.

- Prezența poloneză la festival nu consta numai în prezentarea lucrărilor proprii ci și în colaborare și creație comună – explică Agnieszka Skieterska, director al Institutului Polonez din București. Două dintre elementele programului „polonez” sunt de fapt co-producții polono-române. Performance-ul „Mothers of steel” este creat de coregrafele Agata Siniarska (PL) și Mădălina Dan (RO), iar cartea performativă „Lexicon imaginar al Clujului” a Magdalenei și a lui Ludomir Franczak a fost concepută în colaborare cu Asociația ColectivA din Cluj, special pentru festivalul Temps d’Images. – Aceste proiecte comune oferă speranța unor relații artistice de lungă durată – adaugă doamna Skieterska. 

Spectacolul polono-român „Mothers of steel” va fi prezentat pe 8 noiembrie. El abordează într-un mod ironic subiectul manifestării (și ascunderii) emoțiilor în public. Sub pretextul unui pastiș după un film science-fiction, cele două artiste pun întrebări cu privire la ceea ce ne determină și ne oprește să ne aratăm sentimentele în fața altor persoane.

Kantor Downtown este o instalație inspirată de personajele lui Tadeusz Kantor, Ellen Stewart – manager legendar al teatrului LaMaMa și artiști americani din scena avangardistă a New York-ului anilor ‘70 și ‘80. Vorbește despre contracultură ca moștenire comună, dincolo de granițele continentale și arată că întoarcerea la avangarda istorică este necesară în construcția alternativelor sale în cultura modernă și discursul public. Personajul lui Kantor este gravat în tradițiile colorate, subversive, excentrice, feministe din centrul New York-ului. Instalația a fost realizată pentru a oferi o perspectivă diferită asupra lui Kantor.

Lexicon imaginar al Clujului este un proiect bazat pe ideea de carte performativă – o publicație care încearcă să descrie un loc anume din lume, în timp ce obligă cititorul să se angajeze într-o mișcare și interacțiune constantă. Este un fel de ghid de oraș – un atlas, în care realitatea este amestecată cu ficțiunea, subliniind în același timp faptul că ceea ce noi considerăm a fi date istorice sunt adesea prezentate într-o manieră foarte polarizată. 

Program integral al Festivalului Temps d'Images >>>