Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Comemorăm Victimele Stalinismului și Nazismului

Data de 23 august 1939 reprezintă unul dintre momentele simbolice ale secolului XX, secolul celor mai mari crime și drame din istoria omenirii. Din inițiativa Rețelei Europene pentru Memorie și Solidaritate a fost lansată insigna „Remember. August 23”, menită să ne amintească de victimele regimurilor totalitare.

Comemorăm Victimele Stalinismului și Nazismului

Insigna poate fi comandată sau poate fi descărcată în versiune electronică de pe pagina de internet www.enrs.eu/august23. Organizatorii acestei acțiuni încurajează distribuirea și popularizarea semnului comemorării milioanelor de victime ale sistemelor totalitare din veacul al XX-lea, în culorile maro și roșu. Anul acesta, celebrarea Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului va avea loc în Lituania.

Insigna, cu o panglică neagră, pe fundalul unei fotografii care prezintă soldați sovietici și soldați hitleriști înfrățiți, a fost creată pentru a ne aminti consecințele tragice ale pactului semnat la 23 august 1939 de miniștrii, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov. Prin acest pact, Germania hitleristă și Rusia stalinistă au realizat împărțirea unei mari părți a Europei. La Pact a fost anexat un Protocol adițional secret, ale cărui tragice consecințe au fost, printre altele, lichidarea statului polonez și ocuparea unei părți a teritoriului României de către Uniunea Sovietică. După lagărele de concentrare, gulagurile, lagărele de muncă forțată și crematoriile, a urmat războiul rece. Un gest simbolic de opunere împotriva realității lumii împărțite de cortina de fier l-au constituit demonstrațiile organizate în Vest de emigranții din țările blocului sovietic, chiar în ziua de 23 august.

Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului a fost proclamată de Parlamentul European la 23 septembrie 2008, pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor și exterminărilor în masă, precum și pentru întărirea bazelor democrației și consolidarea păcii și stabilității în Europa. Anul acesta, miniștrii de justiție și reprezentații ministerelor se vor întâlni cu tineri din țările europene în Lituania, la Vilnus, Trakai, Ponary și Druskininkai.

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului a fost celebrată pentru prima dată la 23 august 2011 la Varșovia, sub patronatul președinției poloneze. Cu această ocazie, a fost adoptată „Declarația de la Varșovia”. Semnatarii ei atrag atenția asupra necesității de reîmprospătare a memoriei cetățenilor europeni cu privire la consecințele dezastruoase, cu care s-au soldat acțiunile regimurilor totalitare și invită Uniunea Europeană la acțiuni de sprijinirea cercetărilor și documentării cu privire la crimele săvârșite de aceste regimuri. Anul trecut, comemorarea a avut loc în Ungaria.

Rețeaua Europeană pentru Memorie și Solidaritate este o inițiativă internațională care are ca scop promovarea cercetării, strângerii de documente și răspândirii cunoștințelor legate de istoria Europei secolului al XX-lea, precum și abordarea modurilor, în care este percepută istoria, vizând perioadele de dictatură, război și rezistență față de opresori. Membre ale Rețelei sunt instituții din Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria (în curând și România). Austria și Cehia au statut de observator. www.enrs.eu