Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

2 mai - Ziua drapelului național al Poloniei

În această zi, polonezii își amintesc de lunga istorie a culorilor naționale alb-roșu și afișează cu mândrie drapelele afară.

2 mai - Ziua drapelului național al Poloniei

Culorile naționale poloneze, ca puținele din lume, au origine heraldică. Acestea au la bază culorile stemei Regatului Poloniei și a stemei Marelui Ducat al Lituaniei. În simbolistica steagului polonez, albul provine de la Acvila albă, fiind emblema Poloniei, și de la Pahonia albă - cavalerul călare pe cal, care este emblema Lituaniei. Ambele embleme se găsesc pe scuturile roșii ale stemelor. Pe steag, albul se găsea în partea de sus, iar roșul în partea de jos, deoarece în heraldica poloneză este mai importantă culoarea stemei decât fundalul. Culorile alb și roșu au fost recunoscute pentru prima oară ca fiind naționale pe 3 mai 1792, la prima aniversare a promulgării Constituției din 3 mai. Formal, au fost adoptate drept culori ale statului polonez de către Seimul Regatului Poloniei în 1831, în timpul Revoltei din noiembrie. După recâștigarea independenței, aspectul drapelului polonez a fost aprobat de Seimul Legislativ pe 1 august 1919. Ziua Drapelului Republicii Polone este sărbătorită oficial din anul 2004.

Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia