Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

„1989. Toamna națiunilor”: Lansare la Chișinău

Cititorii moldoveni interesați de istoria recentă sunt invitați să participe la lansarea volumului „1989. Toamna națiunilor”, care va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, ora 14.30, la Librăria din Centru din Chișinău (bd. Ștefan cel Mare nr. 126). Despre căderea comunismului în Europa Centrală și de Est vor vorbi autorii cărții: Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz și Paweł Ukielski, precum și invitații speciali.

„1989. Toamna națiunilor”: Lansare la Chișinău

Invitați: scriitorul Vitalie Ciobanu, istoricul Igor Cașu și  directorul adjunct al Institutului Polonez, Leszek Biały. Gheorghe Erizanu, directorul Editurii Cartier, va fi moderatorul lansării de carte. Luiza Săvescu, expert la Institutul Polonez din București, va traduce discursurile invitaților.

Evenimentul este organizat de Librăriile Cartier, Institutul Polonez din București și Editura Polirom din Iași.

1989. Toamna națiunilor, volum apărut recent la Polirom, în colecția „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), în traducerea lui Vasile Moga, prezintă schimbările care au început în Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, România și Bulgaria în a doua jumătate a anilor ’80 și au culminat cu prăbușirea sistemului comunist în 1989, accentul fiind pus nu atât pe evenimentele în sine, cât mai ales pe cauzele și consecințele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor și pe caracterul specific al schimbării din fiecare țară.

Autorii își sprijină cercetările pe două teze: incapacitatea economică a sistemului comunist și faptul că impulsul către reformă nu a venit din interiorul țărilor Europei Centrale și de Est, ci dinspre Uniunea Sovietică. Importanța lucrării este sporită de analiza traseului parcurs de aceste țări în aproape un sfert de secol de evoluție postcomunistă.

Despre carte:

„Volumul 1989. Toamna Naţiunilor s-a născut din convingerea că exista necesitatea de a umple un gol important pe piaţa de carte. Impresiei că lipsesc nişte analize complete, sintetice ale unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria sec. al XX-lea - nu doar din zona noastră, ci din întreaga lume - i s-a adăugat sentimentul că lipsesc şi cărţi tratând aceeaşi temă destinate publicului cititor larg. Abordând o temă atât de vastă, am ştiut de la început că nu este posibil să ne oprim în expunerea consideraţiilor noastre la căderea simbolică a comunismului, ci că se impune să mergem mai departe, pentru a vedea care este moştenirea şi povara postcomunistă până astăzi. Analiza a şase (şapte - după împărţirea Cehoslovaciei) cazuri a condus spre multe rezultate şi concluzii interesante, numeroase asemănări ale situaţiilor şi evenimentelor din diferitele ţări îmbinându-se cu şi mai numeroase deosebiri. Oare din acest mozaic poate fi desprinsă o concluzie cu caracter general? Poate doar cel mult aceea, că Europa Centrală şi de Est reprezintă o regiune extrem de interesantă, demnă de o cunoaştere cât mai profundă.” (Paweł Ukielski)

Despre autori:

Adam Burakowski (n. 1977) - politolog, istoric, absolvent al Institutului de Istorie al Universității din Varșovia (2001) și al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiași universități (2004). Autor al volumelor Geniusz Karpat. Dyktatura Nicolae Ceaușescu 1965-1989, Trio, Varșovia, 2008 (trad. rom. Dictatura lui Nicolae Ceaușescu 1965-1989. Geniul Carpaților, Polirom, Iași, 2011) și, împreună cu Marius Stan, Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku (O țară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989), Trio, Varșovia, 2012.

Aleksander Gubrynowicz (n. 1974) - de profesie jurist, actualmente cercetător în cadrul Institutului de Drept Internațional al Universității din Varșovia și, din 2001, în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Științe. A publicat de asemenea studii pe teme de drept economic internațional și european, concentrându-se mai ales pe problematica germană.

Paweł Ukielski (n. 1976) - politolog, istoric, cercetător la Secția Europa Centrală și de Est a Institutului de Studii Politice din cadrul Academiei Poloneze de Științe. Este autorul monografiei Aksamitny rozwód. Rola elit politycznych w procesie podziału Czechosłowacji (Divorțul de catifea. Rolul elitelor politice în procesul de împărțire a Cehoslovaciei), 2007. A publicat, printre altele, în Anuarul Politicii Externe a Poloniei, în Revista de Politici Internaționale și în volumele succesive ale anuarului Europa Centrală și de Est. Este autorul celor mai multe dintre titlurile cehe și slovace din Dicționarul biografic al Europei Centrale și de Est din secolul XX.