Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

„1989. Toamna națiunilor”: Lansare la Suceava

Vineri, 6 septembrie, de la ora 17.00, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava (str. Ștefan cel Mare nr. 23), Uniunea Polonezilor din România și Institutul Polonez din București vă invită la lansarea volumului „1989. Toamna națiunilor”, de Adam Burakowski, Aleksander Gubrynowicz și Paweł Ukielski, apărut la Editura Polirom, în colecția „Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu).

„1989. Toamna națiunilor”: Lansare la Suceava

Alături de autori, va lua cuvântul Leszek Biały, directorul adjunct al Institutului Polonez.

Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a XV-a ediții a „Zilelor Culturii Polone” ce se va desfășura la Suceava în perioada 5-7 septembrie. 

De asemenea, sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 14.30, la Librăria din Centru din Chișinău va avea loc lansarea aceluiași volum în prezența autorilor.
Vor mai lua cuvântul: directorul adjunct al Institutului Polonez – Leszek Biały, scriitorul Vitalie Ciobanu și istoricul Igor Cașu.
Moderator: Gheorghe Erizanu

Eveniment sprijinit de Librăriile Cartier, Institutul Polonez București și Editura Polirom.

1989. Toamna națiunilor, volum apărut în traducerea lui Vasile Moga și cu o prefață semnată de Stejărel Olaru, prezintă schimbările care au început în Polonia, Ungaria, RDG, Cehoslovacia, România și Bulgaria în a doua jumătate a anilor ‘80 și au culminat cu prăbușirea sistemului comunist în 1989, accentul fiind pus nu atât pe evenimentele în sine, cât mai ales pe cauzele și consecințele acestora, pe studiul comparativ al sistemelor și pe caracterul specific al schimbării din fiecare țară. Autorii își sprijină cercetările pe două teze: incapacitatea economică a sistemului comunist și faptul că impulsul către reformă nu a venit din interiorul țărilor Europei Centrale și de Est, ci dinspre Uniunea Sovietică. Importanța lucrării este sporită de analiza traseului parcurs de aceste țări în aproape un sfert de secol de evoluție postcomunistă.

Din cuprins:
Polonia: unde a început totul • Ungaria: schimbări nefinalizate • RDG: eșecul revoluției? • Cehoslovacia: implozia sistemului • România: un decembrie însângerat • Bulgaria: în căutarea unui sfârșit al comunismului

Adam Burakowski (n. 1977) – politolog, istoric, absolvent al Institutului de Istorie al Universității din Varșovia (2001) și al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiași universități (2004). Autor al volumelor Geniusz Karpat. Dyktatura Nicolae Ceausescu 1965-1989, Trio, Varsovia, 2008 (trad. rom. Dictatura lui Nicolae Ceaușescu 1965-1989. Geniul Carpaților, Polirom, Iași, 2011) și, împreună cu Marius Stan, al Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku (O țară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989), Trio, Varșovia, 2012. 

Aleksander Gubrynowicz (n. 1974) – de profesie jurist, actualmente cercetător în cadrul Institutului de Drept Internațional al Universității din Varșovia și, din 2001, în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Stiințe. A publicat de asemenea studii pe teme de drept economic internațional și european, concentrându-se mai ales pe problematica germană. 

Paweł Ukielski (n. 1976) – politolog, istoric, cercetător la Secția Europa Centrală și de Est a Institutului de Studii Politice din cadrul Academiei Poloneze de Stiințe. Este autorul monografiei Aksamitny rozwód. Rola elit politycznych w procesie podziału Czechosłowacji (Divorțul de catifea. Rolul elitelor politice în procesul de împărțire a Cehoslovaciei), 2007. A publicat, printre altele, în Anuarul Politicii Externe a Poloniei, în Revista de Politici Internaționale și în volumele succesive ale anuarului Europa Centrală și de Est. Este autorul celor mai multe dintre titlurile cehe și slovace din Dicționarul biografic al Europei Centrale și de Est din secolul XX.