Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polonia la 30 de ani de la căderea comunismului

Istorici, scriitori, oameni de cultură din mai multe țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv din Polonia, vor participa la conferința internațională „Rezistența prin cultură, ieri și azi”, organizată de Fundația Academia Civică. Partenerul evenimentului, care va avea loc în perioada 19-21 octombrie la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este Institutul Polonez din București.

Foto: fot. Alfons Klejna/zbiory Europejskiego Centrum Solidarności
Polonia la 30 de ani de la căderea comunismului

Conferința face parte din seria de evenimente organizate, în anul 2019, de Institutul Polonez din București și dedicate celei de-a 30-a aniversări a transformării politice din Polonia și România, precum și a declanșării schimbărilor democratice în Europa Centrală și de Est. Partea principală a conferinței va avea loc într-un loc special, marcat de istoria secolului al XX-lea, adică într-una dintre cele mai grele foste închisori politice din epoca Războiului Rece, aflată în Sighetu Marmației, unde din 1997 își desfășoară activitatea Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței. Acesta a fost fondat de renumita poetă, legendă a luptei pentru libertatea politică și civilă din România, Ana Blandiana, împreună cu soțul ei, și continuă să-l conducă împreună cu Fundația „Academia Civica”. 

În cadrul evenimentului se va vorbi despre cultură ca instrument de rezistență în fața sistemului, în mai multe țări din Europa Centrală și de Est în care acest fenomen a luat diverse forme. 

La eveniment vor participa cunoscutul scriitor moldovean Vitalie Ciobanu și eminenta românistă cehă Libuše Valentová. Partea polonă va fi reprezentată de dr. Remigiusz Kasprzycki - istoric, angajat al Departamentului pentru Securitate și Educație   Civică al Universității Pedagogice din Cracovia. Autorul cărții „Decada revoltei. Punk-ul în Polonia și țările vecine între anii 1977-1989”.