Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

15 ani de la aderarea Poloniei la UE

La data de 1 mai 2004 a avut loc cea mai mare extindere a Uniunii Europene din istorie. Polonia, alături de Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru și Malta, a aderat la Uniunea Europeană.

15 ani de la aderarea Poloniei la UE

Primul pas a fost semnarea, la 16 decembrie 1991, a Acordului European ce punea bazele asocierii dintre Polonia și Comunitățile Europene alături de statele sale membre. Momentul simbolic a fost depunerea de către Guvernul Republicii Polone, pe 8 aprilie 1994, la Atena, a cererii formale de aderare la Uniunea Europeană. Patru ani mai târziu au început negocierile propriu-zise - în referendumul de aderare, care a avut loc în perioada 7-8 iunie 2003, 77,45% dintre polonezi au votat în favoarea aderării la Uniunea Europeană. Polonia este cea mai populată și cea mai mare țară ca suprafață care a aderat la UE după anul 2004. Economia poloneză este a șasea din punct de vedere al PIB-ului în Uniunea Europeană, menținând-și în același timp unul dintre cele mai înalte niveluri de creștere din Comunitate. Polonia este un membru activ și important al UE, care ia parte la la cele mai importante dezbateri în forumul Uniunii Europene privind viitorul UE, politica de migrație, cea climatică și economică. Apartenența Poloniei consolidează poziția Republicii pe arena internațională, aducând numeroase beneficii economice, politice și sociale.

Aderarea Poloniei la Uniunea Europeană a fost încununarea eforturilor tuturor guvernelor formate după victoria Solidarității din anul 1989. [...] Aderarea la Uniunea Europeană a devenit planul permanent de modernizare a țării, economiei și politicii noastre externe - a declarat ministrul de externe Jacek Czaputowicz în cadrul discursului susținut în fața Seimului Republicii Polone pe 14 martie 2019.

Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia