Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

În România despre represiunile comuniste

Specialiști renumiți din opt țări, inclusiv din Polonia, vor participa la conferința internațională „Centenarul Revoluției din Octombrie. 100 de ani de represiune”, organizată de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și de Universitatea Babeș-Bolyai. Partenerul evenimentului, care va avea loc la Cluj-Napoca și în Sighetu-Marmației, este Institutul Polonez din București.

În România despre represiunile comuniste

Izbucnirea Revoluției din Octombrie 1917 în Rusia a declanșat un val de represiuni comuniste extrem de violente în multe țări din lume, inclusiv în Polonia și România. Cu ocazia centenarului acestui eveniment și la împlinirea a 20 de ani de la publicarea „Cărții Negre a Comunismului. Crimă, teroare, represiune”, prima carte care descrie crimele din țările comuniste, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, împreună cu Facultatea de Studii Europene și Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu participarea Institutului Polonez din București și a Fundației Hanns Seide organizează o conferință științifică internațională având ca temă represiunea. Evenimentul va avea loc pe 12 octombrie la Cluj-Napoca și între 13 și 15 octombrie la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu-Marmației.

În cadrul conferinței, vor susține prelegeri, printre alții, Stéphane Courtois, unul dintre autorii „Cărții Negre a Comunismului” și Denis Deletant, excepțional cunoscător al istoriei României, precum și doi istorici din Polonia: prof. Patryk Pleskot de la Institutul Memoriei Naționale din Varșovia și Anna Richter de la Fundația Centrului KARTA.

Patryk Pleskot (n. 1980) face cercetări pe teme legate de istoria socio-culturală și politică a Republicii Populare Polone, epoca mișcării „Solidaritatea”, activitatea serviciilor de informații și contrainformații, istoria și istoriografia Franței. Cartea sa „S”, fata problematică. Atitudinea politică a Occidentului față de „Solidaritatea” pe fundalul relațiilor cu Republica Populară Polonă (1980-1989)” a fost premiată în 2013 în cadrul Concursului „Cartea Istorică a Anului”. Este, de asemenea, autorul unei cărți foarte apreciate,  „A omorî. Crimele politice în perioada Republicii Populare Polone”, publicată în 2016. Pe 14 octombrie va susține prelegerea cu titlul „Opoziția în Polonia comunistă: evoluție și represiune”.

Anna Richter (n. 1980) lucrează la Centrul KARTA din anul 2008 ca redactor al revistei „Karta”, dar este redactor și la alte edituri. În prezent, pregătește în colaborare cu Bogumił Luft o antologie de literatură română non fiction din secolul al XX-lea. Pe 13 octombrie va susține prelegerea cu titlul „Care sunt îndatoririle noastre față de victimele represiunii sovietice? Experiența Centrului Karta în documentarea și publicarea istoriei Poloniei în secolul al XX-lea”.

Deschiderea conferinței va avea loc pe 12 octombrie, ora 11.00, în Auditoriul „Jean Monet” din cadrul Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, str. Emmanuel de Martonne nr. 1.

A doua parte a conferinței va avea loc între 13 și 15 octombrie la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu-Marmației, str. Corneliu Coposu nr. 4.

Detalii >>>