Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Artiști din Polonia și România despre centenare

În anul 2019, Polonia și România sărbătoresc 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Această aniversare este însoțită de două expoziții ale unor artiști polonezi și români, care pot fi văzute la Muzeul de Artă și la galeria Casa Matei din Cluj-Napoca, începând de pe 28 februarie până la jumătatea lui martie 2019.

Artiști din Polonia și România despre centenare

În cadrul primei expoziții, intitulată „100=100”, vor fi prezentate lucrări de ceramică și pictură realizate de profesori ai Academiei de Arte Frumoase „E. Geppert” din Wrocław și ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Acest proiect a fost lansat anul trecut cu ocazia centenarului recuceririi independenței Poloniei și centenarului Marii Uniri a României, fiind rodul colaborării de mulți ani dintre cele două universități și sprijinită de Institutul Polonez din București.

În cadrul expoziției, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca va fi reprezentată de: Ioan Sbârciu, Kudor-Duka István, Ioana Olăhuț, Anca Bodea și Olimpia Bera; Radu Moraru, Alexandru Păsat, Ionel Tănase, Kolozsi Tibor și Florin Marin.
Printre artiștii de la Academia de Arte Frumoase „E. Geppert” din Wrocław se vor afla: Piotr Błażejewski, Marian Waldemar Kuczma, Wojciech Lupa, Norman Smużniak și Anna Kowalska-Szewczyk; Mateusz Dworski, Janusz Jasiński, Grażyna Jaskierska-Albrzykowska, Andzej Kosowski și Michał Staszczak.

Expoziția „100=100” va fi deschisă publicului Muzeului de Artă din Cluj-Napoca (Piața Unirii nr. 30) în perioada 28 februarie – 16 martie 2019 (de miercuri până duminică), între orele 10.00-17.00.
Vernisajul va avea loc pe 28 februarie 2019, la ora 18.00.

Cea de-a doua expoziție este rezultatul taberei româno-poloneze, în aer liber, organizată pentru studenții secției de pictură ai Academiei de Arte Frumoase „E. Geppert” din Wrocław și ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu titlul „Plen Air-Centenar”, care a avut loc în luna august a anului 2018.

Studenții ambelor universități s-au reunit la Cluj-Napoca, unde, sub îndumarea cadrelor didactice, au pregătit lucrări de pictură inspirate de centenarul recuceririi independenței Poloniei, precum și de centenarul Marii Uniri a României.
Expoziția va fi prezentată la galeria Casa Matei (str. Sextil Pușcariu nr. 1) în perioada 28 februarie – 10 martie 2019.

În cadrul expoziției vor putea fi văzute lucrările următorilor studenți și profesori din Wrocław: Miłosz Świderski, Aleksandra Dzido, Weronika Braun, Sebastian Milewski, Julia Weber, Agnieszka Apoznańska, Wiktor Gałka, Marcin Połeć,  dr. Michał Marek și Karol Babicz din Wrocław.

Cluj-Napoca va fi reprezentată de: Mihai Guleș, Gagyi Botond, Emma Păvăloaia, Andreea Zimbru, Andrei Ispas, Alexandru Nicoară, Tincuța Marin și Gabriel Cristian Lăpușan, alături de prof. univ. dr. Ioan Sbârciu și prof. univ. dr. Kudor-Duka István.
Vernisajul va avea loc pe 28 februarie 2019, la ora 17.00.