Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Polska. Architecture – expoziție la Suceava

Cea mai bună arhitectură din Polonia a ajuns la Suceava! Douăzeci de lucrări remarcabile de arhitectură contemporană din Polonia pot fi văzute în cadrul expoziției „Polska. Arhitecture”, prezentată la Muzeul de Istorie – Muzeul Bucovinei până pe 7 august.

Polska. Architecture – expoziție la Suceava

Arhitectura din Polonia se află în plină expansiune. - Construim filarmonici noi, opere, săli de concerte și de sport, dar și alte clădiri de mari dimensiuni care să aibă diferite întrebuințări. Mulțumită investițiilor la această scară, sunt realizate construcții remarcabile, selectate la concursuri și premiate în lume - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, cel care a pregătit versiunea în limba română a expoziției „Polska. Arhitectura” ce va fi prezentată la Suceava. - Multe dintre ele sunt co-finanțate din fondurile Uniunii Europene, fără de care nu ar fi putut fi realizate. Aceste schimbări pozitive, care au loc în arhitectura din Polonia de după anul 1989 sunt vizibile îndeosebi la construcțiile absolut încântătoare ale instituțiilor de cultură – adaugă aceasta.

Expoziția prezintă 20 de clădiri noi sau recent revitalizate, ilustrate de cei mai buni fotografi polonezi de arhitectură. Văzute prin ochii lor, edificiile își dezvăluie forma unică și modul complex în care au fost concepute. Expoziția cuprinde și schițe, desene și fotoreportaje care prezintă construcțiile în contextul unor evenimente istorice importante pentru Polonia, amintind totodată activitățile desfășurate de personalitățile cărora le-au fost dedicate. O astfel de abordare tematică permite vizitatorilor expoziției o cunoaștere mai bună a polonezilor de astăzi.

Fiecare dintre obiectivele prezentate constituie un capitol separat în istoria arhitecturii moderne din Polonia. Astfel, parcurgând expoziția, poți vedea interiorul Centrului European pentru Solidaritate din Gdańsk, dedicat legendarei mișcări sociale „Solidaritatea”, ale cărei acțiuni au determinat căderea comunismului în Polonia și Europa de Est. Centrul a primit anul trecut Premiul pentru Muzeu acordat de Consiliul Europei. Cu siguranță, vizitatorii vor acorda atenție și construcției atipice a Filarmonicii „Mieczysław Karłowicz” din Szczecin, una dintre cele mai cunoscute și mai frumoase săli de concerte din Europa, care în 2015 a primit prestigiosul Premiu Mies van der Rohe al Uniunii Europene. Teatrul Shakespeare din Gdańsk, cu interiorul său unic, sau Stadionul în formă de chihlimbar vor rămâne și ele în memoria publicului bucovinean. La fel se va întâmpla și cu celelalte clădiri dintre cele 20 prezentate în cadrul expoziției.
O anexă literară a expoziției este povestirea arhitecturală a tinerei scriitoare poloneze Sylwia Chutnik, care spune că „arhitectura înseamnă emoție”. Noi sperăm că emoția nu va lipsi vizitatorilor expoziției!

Expoziția „Polska. Arhitectura” a fost realizată în cadrul unei colaborări între Ministerul polonez al Afacerilor Externe și revista lunară „Architektura - Murator”, iar curatorul ei este Ewa Porębska, redactor-șef al revistei amintite. Expoziția poate fi văzută la Muzeul de Istorie – Muzeul Bucovinei din Suceava, parte a Muzeului Bucovinei, str. Ștefan cel Mare nr. 33, de marți până duminică, între orele 10 și 18.

ie6_update_hello_we_are_in 2018! ...ie6_update_browser_is_old

ie6_update_install_one_of_alternatives

...ie6_update_and_then_come_back :)