Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Documentare poloneze la Bookfest Timișoara

Institutul Polonez și Asociația Editorilor din România vă invită la Salonul de Carte Bookfest din Timișoara, în cadrul căruia vor fi proiectate patru documentare poloneze despre modalităţile de exprimare a libertăţilor individuale în timpul regimului comunist în Polonia.

Documentare poloneze la Bookfest Timișoara

Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT) - bd. Eroilor de la Tisa nr. 22

16 martie, ora 17.00

Arta libertății / Sztuka wolności
documentar, Polonia, 2011, 70 min.
Regia şi scenariul: Wojciech Słota, Marek Kłosowicz

„Arta libertății” prezintă fenomenul alpinismului în anii ’70 şi ’80, când socialismul atinsese apogeul în Polonia. În ciuda situaţiei economice dificile din ţară, polonezii organizau expediţii costisitoare în Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume. Felul în care privaţiunile zilnice ale polonezilor au influenţat încrederea lor în sine sau diferenţa dintre echipele din Polonia şi cele din alte ţări sunt câteva dintre temele abordate în film.


16 martie, ora 18.30

Moda politică
Documentar, Polonia, 2011, 63 min.
Regia: Judyta Fibiger
Scenariul: Judyta Fibiger, Ewa Olbrychska

Documentarul relatează poveştile celor identificaţi ca „saboteuri” ideologici de către autorităţi, urmărind evoluţia modei din anii în care şosetele colorate atrăgeau observaţii din partea autorităţilor, la fascinaţia faţă de moda pariziană a anilor '60, copiii teribili ai anilor '70 şi stilul punk rock al perioadei marţiale.


17 martie, ora 14.00

Strigătul libertății / Zew wolności
documentar, Polonia 2010, 72 min.
Regia şi scenariul: Leszek Gnoiński, Wojciech Słota

„Strigătul libertății” spune povestea muzicii rock în perioada comunistă a Poloniei, prezentată din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. Un film despre sound-ul care a oferit oamenilor o doză de libertate, un respiro într-o lume plină de constrângeri și interdicții. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani.
 

17 martie, ora 16.00

Jucării / Zabawki
documentar, Polonia, 2011, 52 min.
Regia şi scenariul: Andrzej Wolski


Joaca este un moment fundamental pentru dezvoltarea personală cu atât mai mult cu cât sub presiunea unui regim autoritar libertatea şi identitatea personală sunt păstrate cu greu. Documentarul prezintă legătura dintre creativitatea adulţilor de astăzi şi jucăriile pe care le-au avut în copilărie.


Filmele fac parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.

ie6_update_hello_we_are_in 2018! ...ie6_update_browser_is_old

ie6_update_install_one_of_alternatives

...ie6_update_and_then_come_back :)