Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Creația lui Tadeusz Kantor, la Reflex3

Festivalul Internaţional de Teatru Reflex3 de la Sf. Gheorghe, din 18-31 martie, se va desfăşura sub semnul unui punct de reper pentru oricine rătăceşte pe terenul teatrului – regizorul, poetul-dramaturg, pictorul şi teoreticianul polonez Tadeusz Kantor (1915-1990), care şi-a identificat activitatea artistică drept un „joc de noroc, plin de mistificare şi perversitate.”

Foto: Romano Martinis
Creația lui Tadeusz Kantor, la Reflex3

Spectatorii Reflexului3 pot vedea cum a stat Tadeusz Kantor faţă în faţă cu spaima printr-un mic voiaj prin universul Cricotecii, alături de doi actori ai Teatrului Cricot2, Andrzej şi Teresa Wełmiński. Cricot 2 este numele unui teatru fondat de Kantor, în 1955, teatru care nu a existat ca instituţie şi nu a avut un sediu stabil. Numele acestui teatru îl poartă astăzi Centrul de Documentare despre Arta lui Tadeusz Kantor sau Cricoteka de la Cracovia.

Tadeusz Kantor s-a născut în 1915, la Wielopole, în Polonia, şi a rămas în istoria culturală a secolului XX drept un inovator al artelor vizuale. Pentru regizorul polonez, teatrul este condiţionat de rememorare şi este o artă care resimte continuu respiraţia morţii, pentru că, spune Kantor, „Memoria transferă realitatea în trecutul care moare în continuu”.

Centenarul Tadeusz Kantor din Reflex3 cuprinde o Expoziţie de fotografie semnate Romano Martinis la Casa cu Arcade şi proiecţii cu trei spectacole de teatru TV: „Clasa moartă” (pe 19 martie), „Wielopole, Wielopole” (pe 24 martie) şi „Astăzi este ziua mea” (pe 26 martie). Toate la Casa cu Arcade.

Expoziția Fotografia ucide oamenii – fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor, semnate de artistul fotograf Romano Martinis. În anul 1969, el a fost primul fotograf de scenă care a documentat creaţia teatrală a lui Tadeusz Kantor. Colaborarea lor a durat douăzeci de ani, până la moartea regizorului. Datorită calităţii şi completitudinii imaginilor sale, fotografiile de scenă reprezintă un document unic, care contribuie la înţelegerea rolului important pe care l­a avut Tadeusz Kantor în viaţa culturală a secolului douăzeci.

Expoziția va fi deschisă în întreaga durată a festivalului.

Casa cu Arcade 
joi 03/19 orele 18:00
Expoziție de fotografie, vernisaj

CLASA MOARTĂ

Regia TV: A. Wajda, 1976
Proiecție
1 oră și 12 de minute
Proiecția este subtitrată în limba engleză.

 

Amintiri din vremea copilăriei, permanenta evocare a sentimentului omniprezent al morţii sunt materialele din care este construită Clasa moartă, această “maşinărie teatrală” perfectă a memoriei. Cu acest spectacol Kantor a împins poetica sa de avangardă în faza ei finală, numită “Teatrul morţii”. Considerat de critici o operă totală de artă, spectacolul, care a avut mai mult de 1000 de reprezentaţii în diferitele teatre ale lumii, nu a fost niciodată documentat în totalitate, cu excepţia acestui material realizat de Andrzej Wajda. După proiecție va avea loc o întâlnire cu actorii Teatrului Cricot2, Andrzej şi Teresa Wełmiński.

WIELOPOLE, WIELOPOLE

Regia TV: S. Zajączkowski, 1984
Proiecție

1 oră și 30 de minute
Proiecția este subtitrată în limba engleză.

În timp ce Clasa moartă vorbeşte despre imposibilitatea reîntoarcerii în copilărie, Wielopole, Wielopole are ca motiv central reîntoarcerea imaginară în casa familială, ca urmare a acţiunii obsesive de vizionare a fotografiilor de familie. Kantor îşi continuă confruntarea cu memoria, cu trecutul şi cu limitele imaginaţiei, evocând spiritele propriei copilării petrecute în satul galiţian Wielopole. În acest spectacol autobiografic, Kantor confruntă sacrul cu întâmplările de zi cu zi, şi realitatea prezentului cu dublul său evocat.

ASTĂZI ESTE ZIUA MEA

Regia TV: S. Zajączkowski, 1991
Proiecție
1 oră și 20 de minute
Proiecția este subtitrată în limba engleză.

În ultimul său spectacol, Kantor încearcă o eliberare a operei sale de propria persoană, aceasta rămânând în acelaşi timp pe tărâmul experienţei profund subiective. Astăzi este ziua mea, ca şi celelalte piese ale ciclului, trebuia să-l aibă pe scenă pe regizor, contemplând şi controlând palimpsestul de imagini reprezentat prin trei rame de tablou. Dar premiera a avut loc la doar câteva săptămâni după moartea lui Kantor. Închegându-se până la urmă în jurul acestei tulburătoare absenţe, spectacolul devine el însuşi un tablou viu, de o forţă devastatoare.

Evenimentele prin care Reflex3 marchează 100 de ani de la naşterea lui Tadeusz Kantor sunt organizate cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

ie6_update_hello_we_are_in 2018! ...ie6_update_browser_is_old

ie6_update_install_one_of_alternatives

...ie6_update_and_then_come_back :)